Lapsille vaarallinen?

Kerrankin voi lainata isoa uutislähdettä ihan suoraan. Iltalehti 11.8.2021 uutisoi:

Moni on pohtinut, aiheuttaako deltamuunnos lapsille vakavampaa ja vaikeampaa taudinkuvaa. Iltalehden haastattelemien suomalaisasiantuntijoiden viesti on selvä: Suomessa ei ole tällaisesta näyttöä.

– Lasten sairaalahoidon tarve on ollut mielettömän vähäinen. Kun katsoo tartuntatilastoja ja sairaalatilastoja, niin kesän aikana Husin alueella nuorin sairaalapotilas on ollut 19-vuotias, Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonenkertoo.

– Viime viikollakin kaikista tartunnoista noin neljännes oli alle 19-vuotiailla. Eli vaikka tartuntoja on kouluikäisissä aika runsaastikin, niin yhtään tapausta ei ole päätynyt sairaalahoitoon. Lapset ovat sairastaneet koronan yleensä hyvin lievillä oireilla.

Lastentautiopin professori ja lasten infektiolääkäri Terhi Tapiainen kertoo samankaltaisista tilastoista koko epidemian ajalta: 10–19 -vuotiaiden ikäluokasta erikoissairaanhoitoa (eli päivystystä tai osastohoitoa) on Suomessa tarvinnut 0,3 prosenttia niistä lapsista, jotka on todettu koronapositiiviseksi. Siis kolme lasta tuhannesta koronapositiivisesta.

– Tämä voi helpottaa riskin hahmottamista.

Tehohoitojaksoja on kaikilla alle 20-vuotiailla ollut viisi kappaletta koko maassa koko pandemian aikana. Kuolonuhreja ei alle 20-vuotiaissa ole yhtään.

Tapiainen kertoi jo aiemmin Twitterissä, että ennen koronaa pelkästään Oulun yliopistollisen sairaalan infektio-osastolle joutui vuosittain 1500 lasta hoidettavaksi äkillisen infektion vuoksi. Suurin osa näistä oli hengitystieinfektioita. Alueen väestöpohja on noin 10 prosenttia Suomen lapsiväestöstä.

Lisäys: Suosittelen lukemaan myös edellisen kirjoituksen: Rokotteet heti koulun alkaessa

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *