Meissä kaikissa asuu laumasielu

Aiemmin jakamassani videossa puhuttiiin paljon konformisuudesta. Videolla professori Mattias Desmet selitti korona-hysteriaa suunnilleen niin, että

  • 30% ihmisistä uskoo sokeasti valheelliseen narratiiviin
  • 40% ihmisistä ei varsinaisesti usko, mutta eivät myöskään halua sanoa mitään vaan mukautuvat yleiseen mielipiteeseen
  • 20-30% ihmisistä ei usko ja uskaltaa sanoa sen ääneen.

Videolla puhuttiin myös Solomon Asch -nimisestä sosiaalipsykologian pioneerista, joka tieteellisin menetelmin selvitti miten ihmiset päätyvät tekemään täysin päättömiä asioita sosiaalisen paineen alla. Aiheesta löytyy lisätietoa hakusanalla ”Solomon Asch conformity experiments”.

Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Asch_conformity_experiments

Tässä yksi video aiheesta:

Samaan ilmiöön liittyviä termejä ovat tietenkin ryhmäpaine, sosiaalinen paine, normatiivinen vaikutus jne. Tässä yksi aika tiivis kirjoitus aiheesta: https://frombordertohome.fi/sosiaalinen-vaikutus/

Morton Deutsch ja Harold Gerard kuvailivat kahta psykologista tarvetta, jotka johtavat ihmisten mukautumiseen toisten odotuksiin. Näihin kuuluvat tarve olla oikeassa eli informatiivinen sosiaalinen vaikutus ja tarve olla tykätty eli normatiivinen sosiaalinen vaikutus. Informatiivinen vaikutus tulee esiin, kun ihmiset ovat epävarmoja, joko siksi, että ärsykkeet ovat luonteeltaan moniselitteisiä tai koska olemassa on sosiaalisia erimielisyyksiä. On monia syitä, miksi ihmiset sallivat sosiaalisten vaikutusten vaikuttaa heidän ajatuksiinsa ja käyttäytymiseensä. Yksi syy on se, että usein noudatamme ryhmän normeja tullaksemme hyväksytyksi.

Valkealan Lukion nettisivuilta näyttää löytyvän simppeli presentaatio aiheesta pdf-muodossa: https://peda.net/kouvola/kl/valkealan-lukio/opiskelijalle/oppiaineet2/psykologia/ps-6/ryhmäprosessit3/svjkr:file/download/badfae2634bd2a2bc6a60997a2a56874da372e94/Sosiaalinen%20vaikutus%20ja%20konformisuus%20ryhmässä.pdf

Suosittelen katsomaan myös tämän Yle Areenasta: Ylen aamu-tv: Meissä kaikissa asuu laumasielu

 

Erityisen ajankohtaista tämä kaikki on tietysti siksi, että kouluissa rokotetaan parhaillaan lapsia, jotka ovat erityisen heikosti varustettuja suojautumaan ryhmäpaineelta ja muulta mielipidevaikuttamiselta. Myös näiden lasten vanhemmat ovat vahvasti näiden samojen vaikuttimien alaisena – opettajista ja koulukavereista nyt puhumattakaan. Ja näitä lapsia siis rokotetaan sellaista tautia vastaan, joka ei ole heille vaarallinen, mutta rokotteen tiedetään aiheuttavan sekä lieviä että vakavia sivuvaikutuksia. Hulluinta on tietysti se, että rokotteiden pitkäaikaisvaikutuksista ole vielä mitään tietoa.

Wake up Neocortex!

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *