Woke & cancel-kulttuuri

Uutisiin ja somen otsikoihin on noussut Marja Sannikan tv-ohjelma, jossa vierailivat tähtitieteilijä Esko Valtaoja ja toimittaja Renaz Ebrahimin. Tätä keskustelua (kuten muitakin tähän aihepiiriiin liittyviä keskusteluja) on ollut kiinnostavaa seurata meemiteorian näkökulmasta.

Susan Blackmore pohti meemiteoriaa käsittelevässä kirjassaan mm. sitä kuinka hänen itsensäkin harrastama kasvissyönti on loppujen lopuksi vain memeettisesti leviävä altruistinen muoti.

Eli aatteet ja ideat leviävät ja monistuvat jos ne voivat ja jos ympäristö tarjoaa niiden leviämiseen sopivat olosuhteet. Moraalilla tai sillä onko ajattelulla hyviä tai huonoja seurauksia, ei ole meemien näkökulmasta mitään väliä. Ne ovat replikaattoreita ja niiden ainoa tehtävä on pyrkiä valtaamaan mahdollimman monta mieltä. Meidän aivot ikäänkuin kaapataan vaikka luulemme vain omatoimisesti kannattavamme hyvään tähtääviä asioita. Dan Dennett kiteytti tämän todella hienosti videolla, jonka otsikko on ”vaaralliset meemit”: https://youtu.be/KzGjEkp772s

Tällainen pohdita on mielestäni erityisen ajankohtaista nyt ”koronadystopian” aikana. Mieleen tulee myös Yrjö Kallisen viisaat sanat: ”Ihmisellä voi olla titteleitä vaikka kuinka pitkä rivi, mutta silti hän voi olla täysin horkkaunessa. Pelkkä opillinen sivistys ei takaa mitään.”

Tässä muuten hauska graffiti-bongaus Vantaalta:

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.