Mark Passio & The Science Of Natural Law

Mikä on oikean ja väärän ero? Mitä on moraalisuus? Mikä on ihmisten määrittelemien lakien ja ”universaalien lakien” suhde ja ero? Tuleeko auktoriteetteja totella? Tuleeko yhteiskunnan määrittelemiä sääntöjä noudattaa, vaikka ne olisivat moraaalisesti väärin? Tärkeitä kysymyksiä, joita kaikkien olisi hyvä kysyä itseltään säännöllisesti. Mark Passio yrittää herätellä ajatuksia tähän liittyen tuoreessa videossaan:

https://youtu.be/bP5sk5xp9WM

Tämä aihe on mielestäni erityisen hyvä edellisen meemiteoria-postauksen jälkeen. Vaikka itse pidän meemi-teoriaa todella mielenkiintoisena näkökulmana, se poistaa vähän liian tehokkaasti tämän moraali-näkökulman koko yhtälöstä. Kuinka ihminen voisi olla vastuussa teoistaan, jos hänen ajatteluaan / psyykeään ohjaa hallitsemattomat meemit samalla tavalla kuin fyysistä kehitystä määrittelee geenit? Eihän geenienkään anneta rajattomasti määritellä koettua fyysistä elämää. Eli saavutaan vapaan tahdon ja determinismin teemoihin.

Mark Passion video on tosi hyvä teos, jota voi miettiä monelta kannalta. Otetaan vaikka se videossa esiin nostettu ajokortti-esimerkki. Yhteiskunnassa on hyväksytty varsin laajasti, että meidän oikeuksia rajoitetaan turvallisuuden nimissä. Harva haluaisi, että humalainen ajokortiton ihminen saisi ajaa ilman seuraamuksia. Eli annamme vallan tässä asiassa auktoriteetti-taholle, joka valvoo väkivallan tai vapauden menettämisen uhalla, ettei näin tapahdu. Tavallaan tullaan siis siihen itsesuojelu-aiheeseen. Jos jokaisella on oikeus puolustaa itseään niin kai jokainen vapaan tahdon omaava voi myös ulkoistaa tuon ”suojelun” myös ulkopuolisille, esim. poliisille. Vai voiko?

Nykyisessä maailmantilanteessa monet vievät tämän ajattelun äärimmäisyyksiin ja uskovat, että kaikilla muilla olisi velvollisuus ottaa esimerkiksi korona-rokote. Tämä käännetään jotenkin perverssillä tavalla ”moraaliseksi velvollisuudeksi”, jossa yksilön vapaudet, ihmisoikeudet ja oikeus omaan ruumiseen voidaan uhrata ns. suuremman hyvän saavuttamiseksi. Monille ajokortin ja rokotuksen vaatiminen ovatkin ihan saman tasoinen asia, joka määrittelee mitä kukin yksilö saa yhteiskunnassa tehdä.

Tämä osoittaa hyvin sen, että iso osa ihmisistä ei kykene erottamaan moraalisesti oikeaa ja väärää toisistaan eivätkä varsinkaan niiden tasoeroja. Eivätkä he siten pysty myöskään ymmärtämään sitä, että heidän ”auktoriteettiuskovaisuus” on juuri se syy, joka on kaikkien diktatuurien, sotien, vainojen ja muidenkin ”yhteisen hyvän” nimissä tehtyjen hirveyksien taustalla.

Heräsikö jollain muulla ajatuksia videosta?

2 kommenttia artikkeliin ”Mark Passio & The Science Of Natural Law

  1. Itse asiassa tuo ajokortti-esimerkki on hyvä esimerkki siitä kuinka tärkeä edellytys vapaudelle on vastuun ottaminen itse itsestään. Heti kun tämä vastuu ulkoistetaan, alkaa pelon ja hämmennyksen vallassa ”järjestyksen” etsiminen jostain ulkopuolisesta auktoriteettitahosta, jolle annetaan valta päättää kyseisestä asiasta, juurikin esimerkiksi kuka on kykenevä ajamaan ajoneuvoa ja kuka ei. Perimmillään on kuitenkin täysin moraalitonta toisen ihmisen kieltää rangaistuksen uhalla toista tekemästä asiaa, jossa ei ole mitään väärää. Tässä mukaan tulee myös ainainen kaaoksen pelko; ”mutta mitä jos toinen ei osaa ajaa ja tulee kolari ja sitä ja tätä!” Se on kuitenkin vain tulevaisuuden arvailua. Mutta juuri siksi se moraalisuus on tärkeää, kun tietää toisen olevan moraalinen, ei tarvitse pelätä että nyt se lähtee kännissä kaahaamaan kaupungin keskustaan kesken vilkkaan illan, jolloin järjestystä ei tarvitse hakea toisten kontrolloinnista, joka ei edes luo järjestystä vaan nimenomaan kaaosta koska se sotii luonnollista lakia vastaan, vaan järjestys syntyy kuten luonto on sen tarkoittanut syntyväksi. Hieman hankalahko selittää mutta toivottavasti tuosta pointti aukeaa.

    Tämä sama voima on toiminnassa läpi elämän osa-alueiden, vastuu ja vapaus vaihdetaan vastuuvapauteen ja turvallisuuteen (tai oikeastaan sen tunteeseen) ainaisen kaaoksen pelon jyllätessä alitajunnassa, ja tästä narusta ne ”eliitit” todellakin osaa vetää, luoden yhä tiukempia kontrollitoimia elämäämme kohtaan.

    Ajokorttiaiheeseen liittyen vielä sellainen juttu, jota Jordan Maxwell avasi jossain videossaan, ei varmaan toimi täälä ihan tismalleen samalla tavalla kuin Amerikassa, mutta luulisin periaatteen olevan sama. Nimittäin ajokorttihan on lupamenettely, engl. drivers licence, eli kuljettajan lupa. No mihin Ihminen toiselta lupaa tarvitsee tehdäkseen jotain? Mutta mehän ollaankin henkilöitä tai kansalaisia valtion alaisuudessa, jolloin tarvitaan isännän lupa tehdä asioita, vähän kuin töissäkin olessa. Lisäksi kuljetamme, kuten tavaroitakin etenkin liiketoimintamielessä kuljetetaan, emme aja, valtion kirjoilla olevia autoja, joista täytyy maksaa käyttömaksu vähintään kerran vuodessa. Omaisuuden ja työvoiman hallintaa, joksi itse olemme ”suostuneet”. Että semmosiakin seikkoja ilmeisesti liittyy ajokorttiin.

    Vastaa

  2. Joo, nää on kyllä mielenkiintoista kelattavaa. Tuli mieleen, että pitäisi katsoa Braveheart -elokuva taas kertaalleen…

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.