Mattias Desmet haastattelussa (7/2022)

Katselin juuri erittäin kiinnostavan haastattelun (video jutun lopussa). Olen itsekin pohdiskellut paljon sitä mitä tässä 2020-luvun alkuvuosina on oikein tapahtunut psykologisella tasolla. Korona on tietysti ollut SE iso juttu, mutta rinnalla on kulkeneet myös monet muut ajan henkeen liittyvät erikoiset ja ahdistavatkin teemat (woke, ilmastonmuutos-keskustelu jne).

Mattias Desmetin videolla esittämät teoriat massakäyttäytymisen taustoista kuulostaa (edelleen) ihan järkeenkäyviltä. Joskin itse yritän aina katsella näitä teemoja myös meemiteorian näkökulmasta. Tässäkin videossa haastattelija (Bret Weinstein) toteaa, että meihin vaikuttaa kaksi isoa asiaa: evoluutio ja kulttuuri. Mutta silti hän onnistuu välttämään puhumasta sanallakaan meemiteoriasta, joka kuitenkin kiteyttää monet kulttuurievoluution ilmiöt aika kiehtovalla tavalla.

Ymmärrän kyllä, että monien mielestä tällaisia teemoja on helpompaa käsitellä psykologian tutkimuksen viitekehyksessä ja siihen liittyvällä termistöllä, mutta mielestäni memetiikka on myös ihan pätevä tapa tarkastella sitä miten ideat, ideologiat ja ajattelutavat tarttuvat ihmisiin ja ihmisryhmiin. Meemien näkökulmasta ei ole olemassa oikeaa tai väärää, moraalista tai moraalitonta, järkevää tai epärationaalista… On vain keskenään kilpailevia meemejä ja meemipleksejä. Tästä aiheesta kirjoitin tämän blogin ihka ensimmäisen jutunkin vuonna 2009: Kirja- ja ajattelusuositus: Susan Blackmore – Meemit – Kulttuurigeenit

Mutta lopulta on ihan sama millä sanoilla tai termistöllä näistä asioista puhutaan. Olipa kyse meemeistä tai jollain muulla termillä kuvattavasta psykologisestä ilmiöstä, lopputulos on joka tapauksessa sama. Ja se vaatii kyllä avointa ja syvällistä keskustelua – jollaisesta tämä video on hyvä esimerkki. Thumbs up to Mattias & Bret!

P.S. Bongasin muuten tämän videon EES-blogista. Kiitos sinne! Hienoa, että jotkut jaksaa vuodesta toiseen jatkaa tiedon etsimistä!

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *