Leave World Behind, osa 1

Kun aloitin kirjoittamaan tätä blogia (2009), elokuva nimeltä Knowing pyöri teattereissa. Nyt 14 vuotta myöhemmin Netflix-elokuva Leave World Behind on suuri puheenaihe. Näissä kahdessa elokuvassa on paljon samoja piirteitä. Molemmat ovat apokalyptisia, mystisiä ja ovat myös täynnä erikoista symboliikkaa. Tuotantoyhtiöiden nimiä (jotka näkyy leffan alussa) voisi myös jäädä pohtimaan, mutta en mene siihen nyt tässä kirjoituksessa.

Spoileri-varoitus: Kannattaa katsoa leffat ensin ennenkuin lukee pidemmälle.

Vaikka Leave World Behind ei kerro aurinkomyrskystä, sellainen kummitteli ainakin itselläni mielessä jatkuvasti elokuvaa katsoessa. Molemmat elokuvat myös alkavat kuvilla avaruudesta, maapallosta ja auringosta. Myös Nasan logo tulee vastaan myöhemmin elokuvassa todella isosti. Leave World Behind -elokuvan julkaisu osuu vielä ajankohtaan, jolloin auringon aktiivisuus on suurimmillaan ja koronan massapurkaukset ovat jo aiheuttaneet revontulia monin paikoin. Itse asiassa huomenna 27.12. tällainen purkaus pyyhkäisee jälleen maapallon läheltä (kts. Nasan ennuste tämän kyseisen purkauksen suuntautumisesta).

Monet ovat varmasti tietoisia siitä mitä maapallolle tapahtuisi, jos suuri aurinkopurkaus osuisi suoraan siihen. Sähköverkot, Internet, satelliitit… kaikki saattaisi lakata toimimasta ja pitkäksi aikaa! Vuonna 1859 tällainen tapahtuma sattui ja se tunnetaan nimellä Carrington Event. Tuolloin ihmiskunta ei ollut vielä riippuvainen teknologiasta, joten kyseinen ilmiö ei aiheuttanut kovinkaan suuria murheita. Mutta nykymaailmassa vaikutukset olisi katastrofaaliset.

Mutta palatataan elokuvaan… Se todellakin oli hurjan symbolinen ja siihen sisältyi myös henkilökohtaisia synkronisiteetteja, jotka teki itselleni sen katselusta entistä kiinnostavamman kokemuksen. Mutta vasta toisella ja kolmannella katselukerralla aloin tajuamaan miten paljon symboliikkaa elokuvaan oli piilotettu. Kerään tähän juttusarjaan nyt jotain havaintoja.

Pelkästään alussa näkyvää sänkykohtausta voi jäädä miettimään pitkäksi aikaa…

Kaikki jotka ovat millään tasolla perehtyneet vapaamuurari-symboliikkaan, huomaavat elokuvissa helposti symmetrisesti kuvassa näkyvät pylväät. Tässä kyseisessä alkukohtauksessa huomion herättää kirkkaana hohtavat lampun jalat. Toinen lampuista (miehen puolella sänkyä) on päällä eli valaiseva ja toinen (naisen puolella sänkyä oleva lamppu) ei. Tästä tuli ainakin itselleni mieleen Jachin ja Boaz-pylväät, joista toisen vierellä nähdään usein aurinko ja toisen kohdalla kuu. Myös naisen ja miehen välissä oleva halkeama seinässä tuntui jotenkin tarkoitukselliselta. Kuvaako elokuva vastakohtien yhdistymistä?

Pronssiset oranssina hohtavat pylväät Solomonin temppelin portilla:

Mitä muuta huomioitavaa tässä kohtauksessa on? No itse huomasin ainakin sängyn vieressä olevan (miehen puolella) kahvimukin, jossa on Philadelphia 76ers -korisjoukkueen logo. Logossa on 76-numeroiden yläpuolella 13 tähteä.

Logon värit ovat sininen ja punainen. Nuo värit ovat tärkeässä osassa elokuvassa muutenkin. Noh, mihin tuolla mukilla voitaisiin viitata symbolisessa mielessä? Numerot 7 ja 6 yhteenlaskettuna on myös 13 (sama kuin tähtien määrä numeron 7 yläpuolella). Viitataanko tällä 13 verilinjaan? Vuosi 1776 oli myös Illuminatin perustamisvuosi sekä USA:n itsenäistymisjulistuksen vuosiluku. Kun ajatellaan, että elokuvassa mainitaan myöhemmin sisällisodan syttymiseen sekä mystinen talvipäivänseisauksena kokoontuva salaseura, voi helposti nähdä yhteyden kumpaan tahansa noista.

Virallisesti logon symboliikkaa selitetään näin:

This team has always used the number 76 on the logo and 13 stars above the first digit. They are very symbolic of the country as a whole and for the club in particular since it was originally called Syracuse Nationals and used the USA map as a distinctive sign. The numbers “7” and “6” indicate the month and year of adoption of the Declaration of Independence – July 1776. The 13 stars that form the ring are the number of American colonies that signed it first.

Tuo numero 76 tulee muuten elokuvassa myöhemminkin vastaan eli sikäli voisi hyvin ajatella, että muki ei ole sattumalta valittu vaan numeron näyttämisellä on ihan oikea symbolinen tarkoitus.

Naisen puolella sänkyä (yöpöydällä) näkyy Malcolm Gladwellin kirjoittama kirja Blink. Kyseisessä kirjassa on kohtaus, jossa kerrotaan mm. Amadou Diallon kuolemasta. Poliisi ampui tuota aseetonta miestä 41 kertaa tappaen hänet omalle kotiovelleen. Itse en ole Blink-kirjaa lukenut, mutta pelkästään muutaman artikkelin siitä luettuani, ymmärrän miten se liittyy elokuvaan ja sen juoneen. Kirjassa puhutaan vaistomaisesti, silmänräpäyksessä tehdyistä päätöksistä ja siitä miten nuo päätökset voivat joskus johtaa suuriin onnistumisiin ja toisinaan katastrofeihin.

Elokuvan alkukohtauksessa nainen on noussut sängystä ennen miestä ja tehnyt nopean päätöksen, että he lähtevät lomalle, pois kaupungista. Myöhemmin selviää, että tuo perheen äidin vaistomaisesti ja äkkipikaisesti tekemä päätös pelastaa koko perheen hengen.

Lisäys: Alun kohtauksessa mies vielä kysyy naiselta ”Miksi tänään?” ja sillä ikäänkuin korostetaan naisen (feminiinin) kykyä aistia tuleva vaara ja kuunnella intuitiota. Se on feeminiini ominaisuus toisin kuin maskuliininen järkeen ja logiikkaan liittyvä tietoisuus.

Kun kamera kääntyy kuvaamaan naista, huomataan elokuvan tärkein väri: Sininen. Nainen pakkaa myös sinistä puseroa. Takana näkyy takka, jossa niin halutessaan voi nähdä myös lakikivi-symboliikkaa. Myös huoneen symmetria kiinnitti huomion. Takan molemmin puolin on ovet, ihan kuten sängyn molemmin puolin oli ne lamput.

Naisen vierellä näkyy myös kirjoja. Toinen on A Remarkable Woman ja sen päällä joku noitiin liittyvä kirja (Witches?). Kirjahyllyssä näkyy myös kirja Off the Cliff (liittyy Thelma & Louise -elokuvaan).

Alkukohtauksessa nainen selittää myös syytä äkilliselle loman tarpeelleen. Hän kertoo saaneensa auringonnousua katsellessaan oivalluksen ja tajunneensa vihaavansa ihmisiä. Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että hän saa ovalluksen vasemmanpuoleisesta ikkunasta ulos katsellessaan. Huoneessa on nimittäin kolme ikkunaa ja tuo triptyykki-tyyppinen ikkunamalli saattaa olla ihan tarkoituksella valittu. Kiinnostuneiden kannattaa katsoa vaikka tämä video: https://youtu.be/I6IeEGwpzgI?si=4G5twjoQhGzL0khn

Nainen vasemmalla, mies oikealla, Jumala heidän välissään… Mielenkiintoinen huomio väreihin liittyen: Talo on ulkopuolelta punatiilinen ja ikkunankarmit ovat siniset. Toistuva teema. Ulkokuvassa korostuu myös triptyykki-ikkunat.

Sitten tulee elokuvan alkutekstit, jotka on tehty monia symboleita käyttäen. Tekstien tullessa kohti loppua, nähdään silmä:

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on silma-1024x510.jpg

Stay tuned. Jatkuu seuraavassa osassa….

6 kommenttia artikkeliin ”Leave World Behind, osa 1

 1. Tuossa jutussa jakamani triptyykki-videon jatko-osa löytyy täältä: https://youtu.be/sZiWbpXlhac?si=K10zQnNkEGPWY2Nb

  Sekin on ihan jännä yksityiskohta, että tuossa leffassa keskimmäisen ikkunan kohdalla on kattolamppu, jossa kattoruusuke (ceiling rose). Ei nyt ihan ruusuikkuna, mutta kuitenkin keskimmäisen ikkunan kohdalla..

  Vastaa

 2. Katsoin juuri tämän elokuvan. Itsekin huomasin henkilökohtaisia synkronisiteetteja sitä katsoessa (tätä tapahtuu minulle harvoin, mutta viime aikoina lisääntynyt), jännä ilmiö. Mikä mielestäsi oli elokuvan syvin sanoma? Valmisteleeko kenties meitä, kun tuli näin sopivalla teemalla näin sopivaan aikaan? Ehkä palaatkin tähän tulevissa osissa.

  Muuten. Elokuvassa viitattiin sivumennen Donnie Darko -nimiseen elokuvaan ja tuli tässä kohtaa mieleen blogisi. Oletko nähnyt kyseistä leffaa? Kiinnostaisi kovasti tulkintasi siitä – löytyykö jotakin esoteerisia tasoja tai syvempää symboliikkaa. Voisin ja haluaisin uskoa, että siitä jotakin irtoaisi, kun on muutenkin ajattelemaan pistävä ja juonelliselta idealtaan kiehtova, melko häiritseväkin teos.

  Olen jo kauan lukenut blogiasi, mutten ole koskaan kommentoinut. Hurjan mielenkiintoisia tekstejä.

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *