Truman Show – Narrin matka

Olen kirjoittanut tämän Truman Show elokuvan tarot-analyysin vuonna 2015, mutta nyt (vuonna 2023) elokuvasta olisi paljon enemmänkin sanottavaa. Julkaisen tämän vanhan jutun uudelleen, jotta kaikki halukkaat voivat pohtia miltä nämä melkein vuosikymmenen takaiset tulkintani vaikuttavat verrattuna uusiin pohdintoihin (joista siis julkaisen uuden jutun heti kun ehdin). Jos Tarot on aiheena uusi, suosittelen katsomaan tämän videon: https://youtu.be/mYiNTavDibE


Aiemmilla Truman Show -elokuvan katselukerroilla olen miettinyt montaa yksityiskohtaa. Ne on ärsyttäneet mieltäni, koska olen intuitiolla tiennyt, että ne on laitettu elokuvaan jostain syystä. Nyt kun silmät on vähän avautuneet Tarot-symboliikalle, nämäkin yksityiskohdat saavat selityksen. Tästä iso kiitos EES-blogille.

Mennään asiaan eli elokuvan kohtaan 0 h 37 min… Tästä eteenpäin elokuvaan on piilotettu Tarotin iso arkana eli 22 korttia numerojärjestyksessä. Kortit tulee elokuvassa viiden minuutin sisään. Yritän selostaa…

Truman, äiti ja vaimo katselevat vanhaa valokuva-albumia. Kohtauksessa on suora viittaus Tarotin narriin ja narrin matkaan. Kuvassa lukee ”My little Clown” ja äiti sanoo sen tässä kohtauksessa myös ääneen ja silittelee kuvaa. ”My little Clown” = Fool eli Narri.

Narri vankina. Matka alussa.

Tarotin kortti numero 0. Matkan alku ja loppu. Narrin tarina. Lue lisää EES-blogista: Kullervon kirous.

Heti seuraavassa kuvassa on toinen Tarot-viittaus:

Ylemmässä kuvassa Trumanilla on oikea käsi ylhäällä ja kädessä keppi = sauva. Alemmassa kuvassa Trumanin vasen käsi ja sormet osoittavat alas. Vaatteiden värit: Valkoinen, punainen, musta. Albumissa lukee ”Best Friends _ _ _ _ _ _”,, jonka voi tulkita niin, että ”forever” on kirjoitettu noilla viivoilla (taikurin yläpuolella oleva 8-merkki tarkoittaa samaa… forever – ikuisuus.

…Eli tämä oli kortti nro 1: Taikuri

Tarotin isossa arkanassa seuraava kortti on kortti numero 2, Ylipapitar.

Elokuvassa kuva vaihtuu laajemmaksi paljastaen kuinka Truman istuu mustapukuisen äidin (vasemmalla) ja valkopukuisen vaimonsa (oikealla) välissä (huomaa Boaz ja Jachin pylväät kortissa).

Tarkennuksena vielä siihen päähineeseen lainaus EES-blogin jutusta Ilmatar ja sotka:

Koko kohtaus liittyy myös näkemiseen. Truman ja naiset katselevat valokuvia suurennuslasin kanssa. Tässä lainaus EES-blogin Ghostbusters-analyysistä:

Tarotin Ylipapitar edustaa muun muassa ”esoteerisia mysteerejä” ja ”selvänäköisiä kykyjä”. Kortilla on yhteys druidilaisen koulukunnan kolmanteen haaraan, vaateihin. Vaatit (Ovates) olivat parantajia ja ”näkijöitä”, jotka elivät ikään kuin näkyvän ja näkymättömän maailman välissä. Haamujengin Spengler edustaa druidilaisen koulukunnan vaateja – aivan kuten tarotin Ylipapitar.

Mistä löytyisi seuraava kortti eli kortti numero 3, Hallitsijatar?

Se näytetäänkin aika ovelasti, kuka huomaa?

No tietysti numerologian avulla! Morsiusneidot Jean, Jodie, Joanne! Miksi kolme J:llä alkavaa nimeä laitettaisiin elokuvaan? Huvin vuoksi tai sattumalta? Elokuvissa harvoin mikään on sattumaa..

Noh.. J on numerologisesti 1. JJJ = 3. Ihmiset ovat myös kolmen ryhmässä: anoppi (1), hääpari (2), morsiusneidot (3). Tietysti myös vaimolla on tuo seppele päässään ja kukkaismekko jne. Aika monella tavalla korostettu aihetta. Selvästi kortti numero 3.

Lisäys: Tuo ”JJJ” voi tietysti olla myös viitttaus termeihin Jubileo, Jubileum, Jubilee. Mark Passion mukaan nämä liittyy vapaamuurareiden symboliikkaan ja siinä kontekstissa ne kuvastaa Välinpitämättömyyttä (älyn puute), Apatiaa (tunteen puute) ja Pelkuruutta (rohkeuden puute). 

Lisäyksenä vielä kommenteista poimitut Antero V:n huomiot:

Hallitsijatar on vaurauden, runsauden ja hedelmällisyyden kortti. Valokuvassa on hääpari. Hääseremonia on ”hedelmöitysnäytelmä”: http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.fi/2015/01/astro-teologia-osa-8-kuu-kultti.html

Sitten kortti numero 4: Hallitsija

Ja elokuvassa näytetään valokuvaa Mount Rushmorelta, jossa on kiveen veistetty neljän USA:n presidentin kasvot. Neljä hallitsijaa. Kortin numero numero neljä. Huomatkaa kortissa myös neljä kiviseen istuimeen veistettyä oinaksen päätä (Hallitsija-kortin astrologinen merkki). Tärkeä huomio muuten, että valtava Mount Rushmoren veistos on oikeasti Tarot-veistos!

Ja jos joku ei ole nähnyt elokuvaa niin ei – Truman ei koskaan ole käynyt Seahavenin ulkopuolella. Kuva on väärennös. Siksi Truman ihmetteleekin miksi vuoret näyttävät niin pieniltä, jolloin äiti kääntää nopeasti sivua. Trumanin hattu ja liivit kannattaa myös huomioida. Pentagrammi on quintessence-symboli ja aiheesta voi lukea lisää EES-blogista.

Sitten kortti nro 5: Hierofantti (neuvonantaja)

Elokuvan seuraavassa kohtauksessa Truman jää yksin istumaan tuoliin. Vaimo laittaa television (neuvonantaja) päälle ja ottaa kilisevät avaimet käteen (2 kaksi avainta kuten kortissa). Pöydällä näkyy kaksi kynttilää (kortin pylväät). Ovessa on kolme ristiä (kortin kaapu). Huoneessa on kolme ihmistä (samoin kortista). Sekä Truman että hänen äitinsä nostavat sormensa osoittamaan kohti kattoa (ks kortti, jossa myös kaksi sormea kohti taivasta).

Sitten vuorossa kortti nro 6: Rakastavaiset

Kohtaus jatkuu niin, että televisiossa päättyy ohjelma ”I Love Lucy”. ILL  on numerologisesti 6 (kortin numero) ja siinä myös puhutaan rakkaudesta. ”Rakastan valoa”. Lucy tulee sanasta valo. Lisää aiheesta EES-blogissa: LuciferHuomaa kortissa rakastavaiset auringon alla. Tämän jälkeen tv-juontaja sanoo, että siirrytään ”much loved classics” pariin. Toinen viittaus rakkauteen.

Rakastavaisten astrologinen merkki on Kaksoset, joiden hallitseva planeetta on Merkurius – planeetta, joka on lähin aurinkoa kiertävä planeetta. ”I Love Lucy”.. Niinpä niin 🙂

Lisäyksenä kommenteista poimitut Antero V:n huomiot:

Rakastavaiset: Kynttilät pöydällä ja ovesta lähtevät kaksi naista on ”two ladies” -symboliikkaa. Aiemmin puhuttiin lapsista ja syntymästä (vaimo) sekä kuolemasta (äiti) –> Wadjet ja Nekhbet. Nyt puhutaan aurinkosankarin syntymäpäivästä –> auringon syntymä ja ”kaksi äitä”. Aurinko ja ”kaksi äitiä” näkyvät Rakastavaiset-kortin hahmojen takana. Puissa on elämän ja kuoleman teema samalla tavalla kuin Wadjetissa ja Nekhbetissä. Vasemmalla ”elämän puu” ja käärme (Wadjetin symboli) ja oikealla ”kuoleman puu”, jonka lehdet ovat kellastuneet (Nekhbet).

Sitten kortti nro 7: Sotavaunut

Tämän bongaamisessa oli vaikeuksia. Olettaisin kuitenkin, että yhteys löytyy siitä, että televisiossa alkaa mustavalkoinen ohjelma. Kortin sotavaunut eli sfinksit ovat mustavalkoiset. TV-lähetyksessä näkyvät ”filmireunat” korostavat samaa asiaa.

Sitten kortti nro 8: Voima

Tämän tulkitsin siten, että TV:ssä kuuluttaja puhuu ohjelmasta nimeltä ”Show Me the Way to Go Home”… Sehän ei oikeasti ole ohjelma vaan laulu, jota laulettiin elokuvassa Tappajahai tässä kohtauksessa:

https://www.youtube.com/watch?v=eHtuOgtlUjg

Myös E.T. -elokuvassa näytettiin haita voima-kortin kohdalla (siitäkin elokuvasta löytyy iso arkana kronologisessa numerojärjestyksessä kuten tästäkin). Eli voima indeed! Ja samalla piilotettu hatunnosto Jaws- ja E.T. elokuvie ohjaajalle, Steven Spielbergille joka on upottanut Tarot-symboliikkaa lukuisiin muihinkin leffoihinsa.

Toinen symboliikan taso liittyy siihen, että tuossa ”Show me the way to go Home” kohtauksessa isä ja poika katsovat aurinkoon. Kortissa on leijona ja se on myös kyseisen kortin astrologinen merkki. Leijonan hallitseva planeetta on aurinko… Isä kaikkivaltias jumala, Koti indeed!

Kortti nro 9: Erakko

Seuraavaksi TV-kuuluttaja (edelleen harmaa kuva) sanoo, että ”Sinun ei tarvitse läheteä pois kotoa tietääksesi mistä maailmassa on kyse eikä kukaan ole köyhä, jos on ystäviä”. Ihme höperrystä vai viittaus korttiin ”erakko”? Näin tulkitsin.

Kortti 10: Kohtalonpyörä

Seuraavaksi televisiosta kuuluu ”Full of laughter and love, pain and sadness” Nämä neljä asiaa tulkitsen kohtalonpyöräksi, jonka kulmissa on myös neljä eläinradan merkkiä. Kohtalonpyörässä pyöritään…

Sama tv-speak jatkuu ”But ultimately Redemption”, jonka tulkitsen seuraavaksi kortiksi.. Maatin sulkaan ja lopulliseen punnitsemiseen. Aiemmassa lausessa oli kaksi iloista (laughter & love) sekä kaksi surullista (pain & sadness) asiaa. Redemptionissa nämä punnitaan ja vaaka on tasapainossa.

Kortti 11: Oikeudenmukaisuus

Sitten kortti 12: Hirtetty

Truman alkaa selaamaan uudelleen valkokuvakansiota ja katsoo kuvaa, jossa hän muka kuristaa Marlonia. Marlonin kädet ovat takana. Hirtetty.

Ja vuorossa kortti 13, Kuolema

Truman kääntää valokuvakansion sivua ja näytetään kuva Trumanista työpaikkansa edessä. Työpaikan nimi on ”Elämä ja Kuolema” (Casualty = kuollut / uhri). Kohtauksessa näkyy aurinko kahden tolpan välissä. Kortissa aurinko ja kaksi tornia. Samaan aikaan TV-kuuluttaja puhuu ”nauruun kuolemisesta”. Selvää pässinlihaa! Kortti 13!

Sitten kortti 14, Kohtuus

Tätä jouduin miettimään myös pitkään… Elokuvassa Truman kääntää valokuva-albumin sivuja ja näytetään hääkuvia (okei, valkoinen hääpuku natsaa korttiin, mutta ei mielestäni riitä)… Lopulta tajusin jujun. Tämä kuva näkyy kahdella peräkkäisellä albumin sivulla:

Kukaan ei laittaisi hääalbumiin samaa kuvaa kahdelle peräkkäiselle sivulle eikä myöskään elokuvantekijät tee tällaisia virheitä. Siinä täytyy siis olla juju! Ja se on… (huomaatteko?)

Vasemmanpuoleisessa kuvassa vaimolla on sormet ristissä (roomalainen numero X eli 10). Oikealla ylhäällä se äsken mainittu ”tuplakuva”, jossa Trumanilla outo ilme. Ihan kuin hän katsoisi vaimonsa kättä kauhistuneena. Mitä outoa siinä on? Vain neljä sormea! Eli yhteensä 14. Kortin numero on 14. Sekä kortissa että kuvissa on valkokaapuinen nainen.

Sitten kortti 15, Paholainen

Tämä jatkaa itse asiassa samalla symboliikkalinjalla edellisen kanssa. Truman kääntää sivuja, mutta palaa sitten takaisin aiemmin katsomalleen sivulle ja ottaa esiin suurennuslasin…

Eksoteerinen selitys kohtaukselle on, että tässä Truman huomaa vaimonsa pitävän sormia ristissä. Esoteerinen selitys on, että tässä viitataan Tarotin korttiin nro 15, Paholainen. Ne sormet ristissä eli X (=10) ja vieressä paidan sauman muodostama V-kirjain. V-aihetta korostaa myös hihan muoto. Eli… XV kuten Paholaiskortissa.

Toki tätä korttia voi miettiä myös avioliiton kannalta… Tässähän Truman ja hänen vaimonsa kahlitaan avioliittoon, jonka tunnus on sormus. Kortissa on mies ja nainen kahlittuna jalustaan, jonka päällä istuu paholainen. Sormus on Saturnus-symboli. Tästähän oli puhetta EES-blogissa: Saturnus-kultti. Paholainen, Saatana, Saturnus…

Lisäys: Kauriin hallitseva planeetta on Saturnus. Ja Kauris on Paholais-kortin astrologinen merkki.

Ja sitten korttiin 16, Torni

Tämä oli itselleni helpoin sillä jo aiemmin mietin, että se kohtaus, jossa Truman heitettiin ulos toimistorakennuksesta oli viittaus torni-korttiin. Ja tässä kohtauksessa se epäilys vahvistui. Trumanin vaimo alkaa selittää, että juuri sen korkean talon hissi oli tippounut alas kymmenen kerrosta. Jne… Katastrofi tornitalossa. Selvä juttu.

Sitten.. Kortti 17, Tähti

Tämä tulee samassa ”hissikohtauksessa”. Trumanin vaimo alkaa selittämään nuoresta naisesta, joka on ollut hississä (huomaa nuori nainen kortissa). Vaimo sanoo myös, että uhrit olivat ”non-union” työntekijöitä.

Kortissahan vesi kuvaa alitajuntaa ja maa tietoista mieltä. Non-union ei siis esoteerisesti tarkoita ”ammattiliittoa” vaan ”yhdistymätöntä mieltä”. Näitä henkilöitä vaimo siis kutsuu ”monstereiksi”. Tästä oli puhetta EES-blogissa: Taru ja Totuus – Topeliuksen muistopatsas

Vaimo avaa oven ja taustalla näkyy puita ja kuuluu linnunlaulua (samat kuin kortissa). Truman sanoo ”I’ll cross my fingers for you”. Cross eli risti on myös aurinko eli tähtisymboli. Tähtikortti.

Sitten kortti 18, Kuu

Tämä oli mielenkiintoinen ja opettavainen kohtaus itselleni. Elokuvassa Truman pyrkii sairaalaan, mutta sairaanhoitaja pysäyttää hänet tarkoitushakuisesti taulun eteen, jossa näkyy nautilus ja kala (kalat on kuu-kortin astrologinen merkki).

Tiesittekö muuten, että Nautiluksen kuoresta voi laskea kuun kierron maan ympäri? Tai sitä, että muinoin kuu on kiertänyt maata eri vauhdilla ja eri etäisyydellä? Tämä menee todella diipiksi, koska koko Truman-elokuva pyörii kuu-aiheen ympärillä ja tosielämässäkin kuusta tiedetään vielä kovin vähän (tai me tavikset ainakin)…

Kortti 19, Aurinko

Tämä oli helppo, vaikka vähän piti putsata symboliikkasilmää. Elokuvassa Truman pyrkii leikkaushuoneeseen ja häntä vastaan tulee joukko pyörätuolissa istuvia ”potilaita” yrittäen pysäyttää häntä.

Pyörätuolin renkaat ovat ikivanha ”Sun Wheel” symboli.

Kortissa myös poika ratsastaa valkoisella hevosella.

Sitten kortti 20, Tuomio

Elokuvassa Truman melkein törmää kärryihin, joissa on laatikoita ja joku elintensiirto ilmeisesti meneillään… veikkaisin jäädytettyä sydäntä. Kärryissä höyryävä jäädytetty kulho ja joku sydänkäyrä-laite. Elintensiirto ja kortissa kuolleiden nouseminen arkuista.

Luulen muuten, että tässäkin on hatunnosto Steven Spielbergille ja elokuvalle Gremlins. Siinäkin elokuvassa mustaihoinen näyttelijä oli otettu myös Tarotin tuomionpäivän torvisoittajaksi (lue aiempi juttusarja aiheesta) ja hän teki lääketieteellisiä kokeita laatikoissa olevalle Mogwaille. Myös näitä ”lääkekärryjä” työntää mustaihoinen näyttelijä. Dualismi kortin vaaleakutriseen tyyppiin on täysin tarkoituksellinen juttu. Symboliikassa pelataan vastakohdilla.

Sitten tuleekin Tarotin ison arkanan viimeinen kortti.

Numero 21, Maailma

Kortissa keskellä on nuori nainen Sofia, jonka ympärille on kiedottu sininen huivi. Sofian ympärillä on neljä eläinradan merkkiä (vesimies, kotka, leijona, härkä). Ison arkanan päätös ja sykli alkamassa uudelleen (Sofiasta alkaa uusi narrin matka).

Elokuvassa leikkauspöydällä makaa muka hissionnettomuudessa loukkaantunut nuori nainen. Hänet on peitetty sinisellä liinalla ja hänen ympärillään on neljä henkilöä tekemässä muka amputaatiota oikealle jalalle. Viilto tehdään juuri oikean jalan polven yläpuolelle. Maailma-kortissa Sofian oikea jalka taittuu vasemman polven yläpuolelle. Lääkärin leikkausveitsi on viittaus kortin ”maahan” sauvat.

Ja elokuvissa pitää aina kiinnittää huomiota yksityiskohtiin – varsinkin numeroihin. Kuka huomaa numerot leikkaushuoneen lampuissa? Katsokaa sitten sitä korttia. Get it?

Case closed. Oli todella antoisat 5 minuuttia! Näiden viiden minuutin analysoimiseen meni pitkähkö aika. Tämä kertoo siitä miten unessa me elämme. Se on myös Truman Show -elokuvan sanoma. 

Tässä vaiheessa on vielä pakko lainata EES-blogin kirjoitusta Kullervon kirous.

Kun sielu ”astuu peliareenalle”, hän on tabula rasa, tyhjä kangas, eli Narri. Narri on nuori, naivi, huoleton ja innokas matkalle lähtijä, jolla ei ole vielä aavistustakaan siitä mitä kaikkea hän tulee kokemaan. Kaikki ison arkanan kortit kuvaavat tätä tulevaa matkaa ja sen eri vaiheita. Lopussa odottaa Maailma-kortti, jossa on tiedon ja viisauden jumalatar Sofia. Hän on sielu, joka on saavuttanut viisauden ja kypsyyden – kulkenut ison arkanan matkan päätyyn asti.

Narri – nuori ja naivi

Maailma – Sofia, kypsä ja viisas

RWS_Tarot_21_World

Iso arkana on luonteeltaan syklinen. Narri on numero 0, mikä tarkoittaa sitä, että Narri on ensimmäinen ja viimeinen ison arkanan kortti samanaikaisesti. Tämä paradoksi kuvaa elämän syklisyyttä – Sofia aloittaa uuden kierroksen uutena Narrina. Sielulla voi olla ”elämän koulussa” tiettyjä teemoja, joita hän opiskelee. Kun yksi polku on käyty loppuun, hän aloittaa uuden. Niinhän se menee meidänkin koulujärjestelmässä. Kun yksi kurssi on suoritettu, aloitetaan uusi kurssi. Kun yksi koulu on käyty loppuun, siirrytään seuraavaan kouluun. Syklejä on monessa kerroksessa.

12 kommenttia artikkeliin ”Truman Show – Narrin matka

  1. Kortteihin 15 ja 20 lisätty pari juttua, jotka unohdin alkuperäisestä jutusta. Lisäykset on punaisella.

    Vastaa

  2. Rakastavaiset: Kynttilät pöydällä ja ovesta lähtevät kaksi naista on ”two ladies” -symboliikkaa. Aiemmin puhuttiin lapsista ja syntymästä (vaimo) sekä kuolemasta (äiti) –> Wadjet ja Nekhbet. Nyt puhutaan aurinkosankarin syntymäpäivästä –> auringon syntymä ja ”kaksi äitä”. Aurinko ja ”kaksi äitiä” näkyvät Rakastavaiset-kortin hahmojen takana. Puissa on elämän ja kuoleman teema samalla tavalla kuin Wadjetissa ja Nekhbetissä. Vasemmalla ”elämän puu” ja käärme (Wadjetin symboli) ja oikealla ”kuoleman puu”, jonka lehdet ovat kellastuneet (Nekhbet).

    Vastaa

  3. Fiksasin vähän sanamuotoja tohon korttiin 20 liittyen. Ei esim ollut eka mustaihoinen näyttelijä, mutta se ei muuta symboliikan tasoa…

    Vastaa

  4. Jatkoa odotellessa, myös revisited olisi mielenkiintoista lukea kokonaisuudessaan.

    Vastaa

  5. Joo, katsoin tämän innoittamana Truman-show ja tosiaan semmonen mielenkiintoinen lisä kaikille foliohatuille, että lopputeksteissä heti noin viidentenä co-producter oli Richard-Luke Rothschild. Vaikka en tiedä onko tällä mitään lisäarvoa, mutta meikälaisen foliohattua alko kiristää vielä enemmän tämän jälkeen:D

    Vastaa

  6. Tää leffa on kyllä huima teos. Siinä on paljon muutakin symboliikkaa kuin nuo tarot-viittaukset. Kirjoitin joskus monta juttua mutta ne lienee pois linjoilta. Pitäisi joskus kirjoittaa yksi pidempi juttu ihan puhtaalta pöydältä. Astrologiaakin on mukana esim siinä, kun Truman pyöri liikenneympyrässä. Välillä vastaan tuli vettä, sitten tulta… jne.. Neljä elementtiä. Ja tietysti myös kaikki vapaamuurarisymboliikka.. taivaasta tipahtava Sirius (dog star) heti sen jälkeen kun oli näytetty koiraa, druidismiin viittaava merelle lähtö, portaiden kävelely ylöspäin, ELK Rotary -ruohonleikkuri jne jne… Tässä leffassa ei ollut varmaan yhtään kohtausta, jossa ei olisi ollut jotain allegorista, esoteerista, vertauskuvallista…

    Vastaa

  7. Juttu palautettu näkyviin ja pari pienenpientä muokkausta tehty samalla.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *